news

Sklenitev zavarovanja blaga med prevozom s pomočjo spletnega sistema!

Plačilna nesposobnost romunske zavarovalnice EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.

sreda, 22 marec 2023

Zaradi nenehnih kršitev zakona je romunski zavarovalniški nadzorni organ izdal odločbo z dne 17. marca 2023 EUROINS ROMANIA. Dovoljenje je preklicano in odvzeto. Posledice stečaja so naslednje:

Prvič, vse zavarovalne pogodbe ostanejo veljavne do konca zavarovalne dobe. Romunski jamstveni sklad FGA kot nosilec tveganja prevzema obstoječe zavarovalne pogodbe. Opozoriti pa je treba, da je na voljo le zavarovalna vsota v protivrednosti 100.000,00 EUR na zavarovanca. Omenjeni znesek še zdaleč ne bo zadostoval, zlasti v primeru odškodninskih zahtevkov. Za podjetja lahko to pomeni neprecenljivo finančno tveganje, saj zakonske obveznosti seveda ostanejo v celoti.

 

Za zavarovance EUROINS ROMUNIJA. Zato nujno priporočamo takojšnjo sklenitev novega zavarovanja. Z veseljem podpiramo vas in vaše podizvajalce pri iskanju nove zavarovalnice prek naše pisarne v Romuniji.

 

In kako je s strankami romunskih prevoznikov? Kakšne težave se lahko pojavijo?

Na področju transportne odgovornosti/zavarovanja CMR se lahko na primer pomožno kritje izgubi, če je pooblaščeni špediter predložil potrdilo o kritju CMR s strani EUROINS ROMANIA. Zato je treba nemudoma preveriti CMR pokritost in veljavnost podizvajalca. Od zadevnih prevoznikov je treba nemudoma zahtevati, da pridobijo novo kritje. Tudi pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti bi lahko imelo nezadostno zavarovalno kritje naročenega podizvajalca negativne posledice za naročnika. Pomanjkanje kritja je na primer, če naročnik svojim strankam s podpisom potrdi, da so uporabljeni podizvajalci ustrezno zavarovani, vendar to ne ustreza več dejanskemu stanju, zlasti v primeru EUROINS ROMUNIJA.

 

Povzetek glavnih točk:

  • Zavarovanci EUROINS ROMUNIJA naj čim prej sklenejo novo zavarovanje.
  • Stranke naj takoj preverijo zavarovalno kritje svojih podizvajalcev na vseh področjih za obstoječe pogodbe EUROINS ROMANIA in po potrebi vztrajajo pri novem zavarovalnem kritju.

Asko team z veseljem odgovori na vsa vprašanja ali pomagamo!